Er vi danske kvinder grønne når vi har det røde?

youcandosome“Undersøgelser viser, at 98% af forbrugerne i Danmark mener, at det er vigtigt at passe på miljøet. På trods af dette forbruger vi danske kvinder ca. 325 millioner bind og tamponer årligt. Eller rettere sagt knap 1 million stk. om dagen – hver evig eneste dag året rundt. Det er et meget stort bjerg af affald!

Smider du et bind i naturen tager det et sted mellem 100 og 150 år at forsvinde, en tampon forsvinder efter “kun” 50-100 år. (Nyere undersøgelser viser dog at det tager ca 500 år for et bind at forsvinde i naturen)

Den største miljøbelastning fra brugen af bind/tamponer er knyttet til dels produktionen af de råvarer, der indgår i produkterne og dels de store affaldsmængder som vores brugte bind og tamponer giver. De fleste tamponer og bind er lavet af bomuld eller rayon. I bomuldsproduktionen anvendes pesticider, afløvningsmidler, gødning og store mængder vand. Derudover kan både bomulden og rayonen være bleget med klor. I blegningsprocessen opstår dioxin, som er et velkendt kræftfremkaldende og hormonforstyrrende stof.

Bind indeholder også plastmaterialer, bindestoffer og duftstoffer. Alle stofferne optages i kroppen igennem vores tynde slimhinder – i vores ‘aller helligste’.

Uanset om vores brugte bind og tamponer ender i forbrændingsanlæg, i skoven eller i havet så afgives mange af de kemiske stoffer her.

Køber du økologiske bind/tamponer, slipper du for de kemiske stoffer, men affaldsproblematikken forsvinder ikke. Desuden udvikler de brugte bind og tamponer sig til de rene bakteriebomber når det kommer i kontakt med ilt – uanset om de er økologiske eller ej.

Så hvad gør en green lady? Hun skifter til det sikre alternativ – en menstruationskop kaldet DivaCup.

DivaCup er kort fortalt en lille klokkeformet beholder fremstillet af medicinsk klar silikone, er latex fri, allergi fri, helt uden phthalater eller andre kemikalier såsom kunstige farvestoffer. Den bæres i bunden af skeden under menstruation, og man kan sagtens sove med den også – helt uden risiko for den til tider fatale infektion Toxic Shock Syndrom.

Man kan ikke mærke, at man har den siddende, og er fri til at forsætte sit liv med f.eks. sport, yoga og rejser uden at være begrænset af at have menstruation. Der er ikke noget der hænger forneden eller forårsager bakteriedannelser og lugtgener. Den tømmes og skylles efter behov, og kan bæres i op til 12 timer ad gangen. Efter endt menstruation vaskes, tørres og gemmes den til næste periode.

Ikke alene er en DivaCup god for miljøet og den eneste klimavenlige form for menstruationsbeskyttelse; den er også god for dig – for din krop og psyke, mere hygiejnisk og behagelig at anvende, meget nemmere at have med at gøre og langt billigere at bruge end traditionel menstruationsbeskyttelse.

DivaCup kommer i 2 størrelser. En for kvinder under 30 år, der ikke har født børn. Og en for kvinder over 30 år og kvinder uanset alder der har født. Se mere her rundt på www.worldcare.dk.”

Er også publiceret på www.okoliv.dk