F.A.Q om Caya – Hormonfri prævention

Spørgsmål og svar om Caya og Caya Gel – hormonfri prævention

Har du et spørgsmål om Caya, så bare send os en mail og vi vil besvare det med det samme.

Hvor sikker er Caya?

Caya er en ny sikker og hormonfri prævention. Den er blevet udviklet over en lang årrække i en intensiv udviklingsproces i USA.  Caya indsættes i skeden, ligesom en tampon og du skal ikke først til lægen, da det passer de fleste. Når den er placeret rigtigt foran livmoderhalsen forhindrer den sædceller i at trænge ind i livmoderen. Caya anvendes sammen med Caya Gel, som lammer sædcellerne så de ikke er aktive mere.

Hvordan ved jeg, at Caya indsættes korrekt?

Brug din længste finger (normalt langfingeren) til at verificere den korrekte position af Caya. Kontroller, at Caya dækker livmoderhalsen. Hvis dette er tilfældet, er du godt beskyttet. Husk Sædlammened gel, fx. Caya Gel.

Hvor længe kan jeg bruge Caya?

Caya garantere en holdbarhed på 2 år, herefter anbefales det at man starter med et nye Caya.

Hvorfor skal Caya forblive i skeden i 6 timer efter samleje?

Disse 6 timer er for din egen sikkerhed og for at forhindre en uønsket graviditet. Caya Gel (som skal benyttes med Caya) lammer sædcellerne og det er derfor vigtigt at både Caya og Caya Gel forbliver i skeden i 6 timer efter samleje.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg glemmer at fjerne Caya efter 24 timer?

Fjern Caya og besøg din læge for en undersøgelse.

Kan jeg have gentagne samleje i træk med Caya?

Ja, din Caya forbliver på plads, men du er nødt til at anvende yderligere svangerskabsforebyggende gel ved hjælp af en applikator. Caya gel købes på dit apotek, Helsam, online helsebutik eller her på siden.

Kan Caya også bruges under menstruation?

Ja, du kan godt bruge Caya mens du har menstruation.

Hvad skal jeg observere i tilfælde af en vaginal infektion?

Besøg din læge for behandling i tilfælde af vaginal infektion (f.eks. Svamp). Brug kondomer under behandlingen og IKKE en membran. Når behandlingen er afsluttet, skal du købe og bruge en ny Caya af hensyn til din egen sikkerhed.

Kan jeg bruge smøremidler sammen med Caya?

Ja, du kan bruge vandbaserede smøremidler (f.eks. Sylk) men ikke silikone baseret middel. Brug derfor kun vandbaserede produkter, når der anvendes ekstra smøremiddel.

Kunne partner måske mærke Caya?

Dette er meget usandsynligt. I langt de fleste tilfælde kan det ikke mærkes. I sjældne tilfælde kan din partner dog mærke membranens kant.

Påvirker Caya min seksuelle lyst?

Nej, Caya har ingen indflydelse på din libido, da den ikke indeholder hormoner.

Hvad skal jeg gøre, hvis Caya forårsager smerte under samleje?

Kontroller først at Caya sidder korrekt ved hjælp af en finger. Hvis Caya fortsætter med at forårsage smerte, skal du besøge din læge som kan vejlede dig.

Er der begrænsninger for brugen af Caya?

Nej, den eneste vane der kræver ændring er, at man altid bruger Caya når det er nødvendigt – under samleje. Jo oftere Caya bruges, jo mere selvsikker bliver man til at håndtere membranen.

Hvordan kan jeg positivt påvirke sikkerheden, når jeg bruger Caya?

Regelmæssig brug og brug af en svangerskabsforebyggende gel (f.eks. CayaGel) er vigtige foranstaltninger for at sikre sikkerheden. Derudover skal Caya altid indsættes før samleje og ikke under samleje.

Hvad skal jeg gøre, hvis Caya ved et uheld kommer ud under samleje?

Indsæt Caya igen efter påføring af mere svangerskabsforebyggende gel. Hvis Caya kommer ud, efter at din partner har ejakuleret, eller hvis du ikke føler dig sikker, skal du besøge din læge for at drøfte, om du muligvis har brug for “morgen-efter-pillen”.