Har du tænkt over hvad hormon baseret prævention gør ved dig, vores børn og vores miljø?

Læs her den fulde artikel skrevet til “High On Life” om traditionelle præventionsformer og deres konsekvenser:

——————————————-

ContraceptionTusindvis af danske kvinder påvirkes hver dag af hormon fra prævention.
Det påvirker både deres krop og vores miljø negativt. Derfor skal man nøje overveje, om der er andre muligheder for at undgå graviditet.

Hvis du ikke ønsker at bliver gravid, så kommer du ikke uden om at skulle bruge prævention.  Rigtig mange danske kvinder beskytter sig med traditionel prævention som p-piller, p-ring og hormonspiral og andre former for prævention, som de almene læger anviser. De fleste kvinder har ikke tænkt yderligere over bivirkninger og konsekvenser for både krop og miljø. Og de sikreste præventionsformer, som vi har kendt indtil nu, nemlig de hormonbaserede og spiral, er dem med de fleste bivirkninger.

Pas godt på din hormonbalance
Siden 1960’erne har brugen af p-piller og sidenhen andre hormonelle metoder, som mini-piller, p-plastre, p-ringe, p-implantater, p-sprøjter, domineret når det gælder beskyttelse mod graviditet.

Flere og flere begynder at indse, at vores hormonsystem er en meget delikat størrelse. Går vi ind og roder med den naturlige balance i f.eks. reproduktionssystemet, som vi jo gør med de hormonelle præventionsformer, ja så influerer det også på alle de øvrige hormonbalancer, der holder vores krop i gang og i en sund stærk tilstand.

Kroppens egen rytme går i stå
De hormonelle præventionsmetoder stopper kroppen i selv at danne kønshormoner og overtager og forstyrrer den ellers naturlige balance mellem de to kvindelige kønshormoner; progesteron og østrogen, bl.a. nedsættes mængden af progesteron, hvilket gør at kroppen forhindres i at få en ægløsning, således at graviditet ikke kan opstå. Afhængig af produktet der benyttes, kan mængden af bivirkninger variere.

De ”normale” bivirkninger er hovedpine, migræne, kvalme, humørsvingninger, pletblødning, nedsat sexlyst og depression. Derudover har utallige forskningsstudier også vist bl.a. nedsat hukommelse, nedsat effekt ved træning (60% mindre effekt end hvis man ikke spiser p-piller) forhøjet blodtryk og blodpropper.

Det er især dem man kategoriserer som 3. og 4. generations p-piller der har størst risiko for at give blodpropper.  Mange har troet at de kunne undgå disse farer ved at bruge f.eks. p-ringe og p-plastre i stedet for, men undersøgelser viser, at disse metoder er lige så risikofyldte at benytte, som p-piller med den største fare for blodpropper.

Tre ting, som især vækker bekymring ved brug af hormonbaseret prævention:

1) Forhøjet stresshormon i kroppen
Den første er den forhøjede kortisol i kroppen, som sker, fordi mængden af progesteron, der normalt holder kortisol niveauet nede, nedsættes kunstigt. Kortisol er et langtidsstress hormon og forårsager en lang liste af symptomer som bl.a.:

Tyndere hud, dårligere sårheling, tiltagende muskelsvind, afkalkning af knogler, øget blodsukker, cellerne i kroppen ældes hurtigere, nedsat iltforsyning til organerne (som dermed ikke fungerer optimalt), forhøjet blodtryk, demenstilstande, skinnebenssår, nedsat syn og hørelse, nedsat immunforsvar, øget tendens til infektioner, uro i benene om aftenen/natten, dårlig søvn, hjertebanken, overfladisk vejrtrækning, trang til sødt, øget vægt især på mave, forhøjet kolesterol i blodet, øget risiko for kræft, øget dødelighed ved opstået kræft, barnløshed, PMS, depression, nedsat koncentration osv. osv. 

I en tid med øget stress i samfundet og hos de enkelte mennesker, har vi ikke brug for yderligere en faktor, der i den grad stresser kroppen og sindet.

2) 1 p-pille = Livslangt forbrug af cremer med parabener
Den anden bekymring, er det forunderlige i at mange bevidst fravælger konserveringsmidlet parabener i deres cremer, shampoo osv. grundet mistanken om, at det er hormonforstyrrende. Der er tilsyneladende ikke særlig mange der ved det, men studier viser at én eneste p-pille indeholder stoffer, der svarer til de parabener som et menneske normalt udsættes for igennem et helt liv fra fødsel til død.

3) Hormonerne forurener vores drikkevand
Den tredje, er at vores vand bl.a. er forurenet af de to kvindelige hormoner østrogen og det kunstige 17a-ethinylestradiol – og det gælder både vores vand i vandhanerne og det vand, der findes i søer og åer. Forureningen kommer fra p-pille spisende kvinder, der via urinen tilfører hormonerne i vandet. Allerede tilbage i 2004 slog danske forskere alarm efter at kunne konstatere en unaturlig stor andel af tvekønnede og/eller sterile, defekte fisk i vores vandmiljø. Jeg har beskæftiget mig med fertilitet i mange år, og jeg undrer mig over:

– det stigende antal tvekønnede mennesker, der fødes verden over
– at ca. en tredjedel af alle par der ønsker graviditet oplever barnløshed
– at flere og flere udvikler testikelkræft, prostatakræft og brystkræft
– at piger ned til 8-års alderen får deres menstruation
– og at drenge også ned til 8-års alderen udvikler brystvæv.

Og jeg er overbevist om, at det hænger sammen med den øgede mængde kvindehormon, vi alle udsættes for.

Jamen, hvad så med spiral?
Kan jeg så ikke snuppe en spiral og undgå de kunstige hormoner?

En spiral er en t-formet plastikgenstand der indsættes i livmoderhulen. Den kan enten være omviklet af kobber eller være tilsat hormoner den langsomt afgiver.

Fælles for dem begge er, at de irriterer livmoderslimhinden, således at slimhinden ikke kan gøre sig tyk og fed og lækker og klar til at passe godt på et befrugtet æg, og at de nedsætter antallet af sædceller, der kan bevæge sig videre fra livmoderhulen ud igennem æggelederen og møde et æg, der gerne vil befrugtes.

Fælles for dem er også, at et æg godt kan blive befrugtet derude for enden af æggelederen, og at ægget kan nå at dele sig utallige gange inden det ankommer til livmoderhulen efter ca. 1 uges vandring og gerne vil sætte sig fast og vokse der. Da ægget ikke har noget at sætte sig fast i udstødes det, og man får det man vil kunne kalde en spontan abort, men typisk opleves det ”bare” som en almindelig menstruation. Det er klart at man ikke nødvendigvis befrugtes ved hver ægløsning, men sandsynligheden for at det sker, er der.

Der er langt flest bivirkninger ved brug af en hormonspiral. Bivirkningerne er meget tilsvarende det, som vi ser med de andre hormonbaserede metoder, med bl.a. øget kortisol niveau i kroppen.

Derudover ses ved begge typer spiraler; betændelse i æggelederne, graviditet uden for livmoderen og ikke mindst risiko for gennemboring af livmoderen. Og når du får udtaget en spiral, vil kobberet stadig kunne spores i din krop mange år fremover. Med de hormonbaserede metoder, går der ca. to år før de kunstige hormoner er helt ude af kroppen.

Er der sikre alternativer?

Ønsker du sikker prævention med den samme høje sikkerhed, som vi ser med både de hormonbaserede metoder og med spiral, men ikke ønsker at være påvirket kunstigt i krop og sind. Så er der nu mulighed for at bruge en cykluscomputer  – en Lady-Comp.

En Lady-Comp er en hormonfri præventionsform, der bygger på at registrere de hormonforandringer, som sker under en kvindes menstruationscyklus. Ingen indgreb gøres i kroppen og metoden er 100% naturlig. Helt uden bivirkninger.

Lady-Comp forener gennemtestet videnskab og kliniske studier med en smart teknologi. Det eneste du behøver, er at måle din temperatur under tungen om morgenen, så tager din cyklus computer sig af resten. En Lady-Comp har den højeste sikkerhed, nemlig 99,3% sikre – et tal, der er udledt af uafhængige kliniske studier. 99,3% sikker betyder også at en cykluscomputer har en sikkerhed på højde med p-piller og endda mere sikker end f.eks. en kobberspiral.

Mit budskab til alle kvinder er, at overveje, hvilke hormonelle påvirkninger, du udsætter din krop for og gøre en aktiv indsats for at stoppe hormonel forurening af din krop og af miljøet.

Om Jasminikka Dolfi:
Har med en baggrund i sundhedsbranchen igennem mere end 30 år (siden 1985) beskæftiget sig med optimal sundhed og kvindeemner som f.eks. menstruationsbesvær, barnløshed, graviditet og fødsler.

 

En lille del af utallige kilder:

http://laegemiddelstyrelsen.dk/~/media/76BD400E7E7A42588DC0C044203BC1D2.ashx

http://videnskab.dk/krop-sundhed/p-piller-pavirker-hukommelsen?utm_source=vores+nyhedsbrev&utm_campaign=dc2130a3d8-201108248_24_2011&utm_medium=email

http://www.dagensmedicin.dk/videnskab/hjerte-kar/p-ringe-og-p-plastre-oger-ogsa-risikoen-for-blodprop/

http://www.sundhedslex.dk/spiral-til-praevention.htm

http://politiken.dk/tjek/sundhedogmotion/ECE1621580/kvinder-risikerer-blodprop-ved-brug-af-ny-praevention/

http://www.bt.dk/sygdomme/nye-p-piller-giver-dobbelt-saa-mange-blodpropper

http://ekstrabladet.dk/sex_og_samliv/article1663692.ece

http://ekstrabladet.dk/kup/sundhed/article1645563.ece

http://www.bt.dk/sundhed/fire-kvinder-er-doede-af-p-piller

http://www2.mst.dk/udgiv/publikationer/2003/87-7972-578-3/pdf/87-7972-579-1.pdf

https://www.retsinformation.dk/eli/ft/20012SS00002

http://www.helsenyt.com/frame.cfm?id=2037&sprog=1&grp=9&menu=7

Lee, C-W et al: Oral Contraceptives Imapir Muscle Gains in Young Women. 122nd Annual Meeting of teh American Phusiological Society; April 18-22, 2008, New Orleans.

29 Replies to “Har du tænkt over hvad hormon baseret prævention gør ved dig, vores børn og vores miljø?”

 1. Hej..jeg spekulere på om brugen af hormonspiral også kan øge risikoen for jernophobning i organerne, jeg har selv haft en i 4 år, er i medicinsk behandling for depression, min medicin kan ikke måles i leveren og har ingen virkning, min far døde af cancer i leveren. .har tænkt om det kan være jernophobning, .. i de 4 år jeg har haft hormonspiral har jeg kun haft menstruation et par gange, og jernoverskud bliver jo normalt stabiliseret ved menstruation (blødning) vh Charlotte

  1. Hej Charlotte.
   Grunden til at du ikke får din menstruation når du har en hormonspiral, er fordi at de kunstige hormoner tvinger din krop til ikke at have ægløsning. Og en menstruation er så at kroppen kan udstøde et æg, der ikke er blevet befrugtet. At du har blødt et par gange med din spiral vil så netop betegnes en blødning og ikke en menstruation.
   Jeg er ikke stødt på at en hormonspiral også forårsager at jern ophober sig i organerne, så jeg må simpelthen være dig svar skyldig. Men det skulle ikke undre mig, da listen af bivirkninger og langtidseffekter jo desværre er meget lang, som du bla kan se her..
   Jeg vil lige minde dig om at 2 af bivirkningerne ved hormonspiral feks er depression og risikoen for kræft.
   Jeg håber du finder svaret om jernophobninger i organer andetsteds – og giv i øvrigt gerne lyd hvis du finder det. Da det kunne være meget interessant at høre. 🙂
   Mvh Jasminikka, WorldCare

 2. Hej Jasminikka,

  Jeg er så enig med dig i, at det ikke gør gode for kroppen, at tage homonprodukter.

  Igennem 3 år har jeg haft rigtig slemme menstrations smerter, og smerter ved æggeløsning, så jeg må tage smertestillende 6-7 dage på en mdr inden menses, jeg er 39 år gammel og har født 2 børn. Jeg har været til 2 læger og et privathospital, som kun havde til løsning, at jeg skulle prøve p-pillen, så det er jeg på nu i min 3 mdr.

  Mine smerter er væk, det er jo fantastisk, jeg har kun haft lidt smerter under menses ellers ingenting. Derimod er min sexlyst helt væk. Jeg vil helst være foruden, at tage p-pillen, da jeg godt an mærke forandringer i min krop, men kan heller ikke holde ud, at tage smertestillende fleregange om måneden pga menstrations smerter. Har du et fantastisk råd, for jeg vil bare gerne være smertefri.

  Hilsen Pia J.

  1. Hej Pia.

   Lider man af menstruationssmerter (eller for den sags skyld, hvilket som helst andet) er det i min optik, det bedste at finde ud af årsagen. Hvad der er årsag i lige netop dit tilfælde har jeg ikke mulighed for at spore mig ind på med så få oplysninger. Men jeg vil da prøve mig lidt frem alligevel.

   Først og fremmest skal fysiske årsager udelukkes. Der kan f.eks. være tale om forsnævring af livmoderhals/cervix, fibromer eller lign, som vanskeliggører at blodet frit kan løbe ud af livmoderen.

   Dernæst kan man kigge på de hormonelle årsager. Er der balance i hormonerne? Og her mener jeg ikke bare kønshormonerne, da alle hormonsystemer hænger sammen og påvirker hinanden.

   Til sidst kan man kigge på de psykiske grunde, som ofte spiller en større rolle end de fleste aner. Vores underliv er en stor gryde af følelser, og er der fortrængninger, undertrykkelse, glemte historier osv der ligger og ulmer, kan disse lave ballade. Desuden er det også vigtigt at stille sig selv spørgemålet om hvordan man har det med at være en frugtbar kvinde, er der sorg forbundet med moderrollen, forholdet til ens egen mor, det måske ikke selv at kunne få børn osv. Er der skyld- og skam følelser omkring ens egen seksualitet osv. osv. Der er masser af “gode sager” at tage fat i.

   De fleste traditionelle læger ser ikke på det hele menneske i én sammenhæng, som jeg (og mange andre) anser det. De er primært trænet i at ordinere p-piller i så fald at smerter opleves. Og pillerne gør også i mange tilfælde gavn, når det handler om netop smerte. Desværre er der så også alle de andre bivirkninger, som du selv nævner der følger med. Da p-pillerne har haft god virkning på dine smerter, vil jeg mene at du vil ha god nytte af og kigge på dine hormoner.

   Mit bedste bud til dig er at følge et 12 ugers online forløb hos Caroline Fibæk. Hun kalder det Hormonkuren. http://www.carolinefibaek.dk/hormonkuren/
   Jeg er sikker på at Caroline og hendes team vil kunne yde dig masser af hjælp, som du også kan have gavn af på andre planer og ud i fremtiden. Og måske du kan smide p-pillerne igen og måske du også føler at det er rigtigt at kigge på nogen af de andre årsager jeg har nævnt.

   Jeg har selv lidt forfærdeligt af menstruationssmerter, fandt en delvis fysik årsag, fik det udredt og gennemgik masser af udrensning/detox, tog forskellige kosttilskud og arbejdede med de psykiske/følelsesmæssige aspekter også. Det er nu snart mange år siden at jeg overhovedet har haft snerten af smerte under menstruation. Jeg har aldrig haft tyet til p-piller, så det kan lykkes uden at spise dem. Jeg nævner dette for især at give dig håb, det er muligt at knække koden. Og så lærte jeg mig selv at kende meget bedre oven i hatten.. 🙂

   Held og lykke med at få forløst og sluppet dine smerter.

   Kærlig hilsen
   Jasminikka, WorldCare

 3. Hej Jasminikka

  Jeg har haft en hormonspiral i lidt over et år.
  Efter syv måneder fik jeg summen i benene og begyndte samtidig at lide af nattesved. Min læge har taget blodprøver og alt ser heldigvis fint ud.
  Samtidig har altid haft sygdomsangst, men det sidste år har det virkelig været slemt. Min angst har været meget voldsom og jeg har været meget mindre glad. Jeg plejer altid at være glad og have overskud. Jeg har det seneste år været mere nedtrykt og nervøs.
  Desuden har min læge vurderet at jeg har fået ubalance i skeden (hvad jeg kan læse ikke er unormalt ved hormonspiral.
  Har du noget kendskab til nattesved og hormonspiral? Det går mig virkelig på og tricker i den grad min sygdomsangst.

  Håber, at du kan hjælpe mig med mine spørgsmål, da jeg ikke kan finde svar andre steder og hvis jeg Googler nattesved beskrives det oftest som lymfekræft, hvad der bare gør mig bange (normalt afholder jeg mig fra at Google sygdomstegn, da det ikke er godt for mig i forhold til min angst).

  Bedste hilsner
  Rosa

  1. Hej Rosa.

   Listen over normale bivirkninger ved brug af en hormonspiral er laaaaanng. Ikke fordi der er noget normalt ved dem, men fordi det er normalt de optræder. Bla. ser du også nedtrykthed og nervøsitet som du nævner. Du kan se en liste af bivirkninger her: http://www.sundhedslex.dk/hormonspiral-bivirkninger.htm

   Nattesved er ikke listet som en normal bivirkning, men jeg lavede lige en hurtig søgning på Google og der så jeg det nævnt flere gange. Listen over bivirkninger taget i betragtning er det vel heller ikke så usandsynligt.

   Om lige netop din nattesved er linket til din hormonspiral har jeg selvfølgelig ikke belæg for at udtale mig om, men når nu du er sygdomsangst, som du nævner, så skal du vurdere med dig selv om du syntes risikoerne ved hormonspiralen er det værd for dig. Vores hormonsystem er mere delikat end de fleste aner og går man ind og påvirker det, så påvirker det kroppen på mange mange områder.

   Jeg råder dig til at søge yderligere hjælp hos din læge eller anden læge/behandler, som også arbejder holistisk.

   Jeg ønsker alt det bedste for dig.
   Kærlig hilsen
   Jasminikka

   1. Kære Jasminikka
    Jeg vil lige komme med nogle opfølgende bemærkninger.
    Allerførst vil jeg takke dig for dit svar.
    Jeg har fået fjernet hormonspiralen for et par måneder siden.
    Efter et par dage forsvandt min nedtrykthed og min angst. Jeg følte, at jeg blev mig selv igen…
    Det har betydet alverden, ikke at være deprim og nervøs. Til gengæld er jeg rystet over, at jeg i et år har haft det så dårligt, og troet at jeg ikke kunne gøre noget ved det…at min psyke havde ændret sig. Nu er jeg klar over, at jeg ikke kunne tåle hormonspiralen. Jeg ved godt, at det lyder for godt til at være sandt, men ikke desto mindre, er det rigtigt.
    Jeg har dog stadig nattesved og alle prøver ser fine ud, så jeg håber, at disse gener også forsvinder med tiden.
    Held og lykke til alle.
    Bedste hilsner fra
    Rosa

   2. Hej Rosa.
    Hvor dejligt med dit feedback og hvor dejligt at det har haft så stor positiv effekt på dig, bare det at få taget din hormonspiral ud.
    Jeg taler med rigtig mange, som har tilsvarende oplevelser som du beskriver. Og som du nævner er det chokerende, at det accepteres generelt, at man må leve med disse bivirkninger, bare fordi man ønsker et sikkert sexliv. Gudskelov findes der hormonfrie og uskadelige løsninger også.
    Jeg håber den positive udvikling med din krop og psyke forsætter og at du får løst dit nattesvederi.
    Kærlig hilsen
    Jasminikka

 4. Hej. Jeg hører tit bivirkninger omkring p-piller mm., men hvordan er det med minipiller? der er jo kun ét hormon i. Ved du mere om det? 🙂

  1. Hej Sabrina.

   Bivirkningerne ved mini-piller er meget tilsvarende som med p-piller, på nær at risikoen for blodprop ikke er så stor. Du kan altså stadig opleve alle de andre ting som vægtstigning, depression, øget stress osv.

   Mange tror fejlagtigt at brugen af mini-piller eller f.eks. p-stav eller p-ring er mildere former for prævention. Det er desværre ikke altid tilfældet. Med p-ring er der faktisk også endnu større risiko for blodprop end med p-piller.

   Kh Jasminikka

 5. Hej. Jeg vil bare lige sige til Rosa, at jeg også er begyndt at lide voldsomt af nattesved efter at have fået opsat hormonspiral – det begyndte ca. fem måneder efter opsættelsen, og har nu stået på i syv måneder. Jeg er blevet undersøgt for diverse, herunder stofskiftesygdomme, men fejler ingenting – så jeg er overbevist om, at det må skylds min hormonspiral. Jeg har netop bestilt tid til at få den fjernet.

  Bh Regine

 6. Kære Jasminikka.

  Jeg har hele mit liv lidt af meget kraftige menstruationssmerter og fandt for ca 8 år siden at jeg har endometriose. Endometriose giver symptomer der blandt andet omfatter smerter, træthed og hovedpine samt migræne. Det skal siges, at jeg har fået p-piller siden jeg var 14-15 år pga voldsomme menstruationssmerter og blødninger. Pillerne blev dog for ca 13 år siden udskiftet med hormonspiral efter fødslen af min datter. Hormonspiralen er i denne sammenhæng en kæmpe smertelindring for smerterne ved endometriose. Jeg har ofte overvejet at fjerne hornonspiralen fordi jeg som tidligere nævnt altid har lidt meget af både hovedpine, ekstrem træthed og nedtrykthed og har overvejet om det kunne skyldes hormonerne selv om jeg af lægen har fået at vide at den virker lokalt Jeg er dog også bange for hvad det vil gøre ved mine endometriose smerter at fjerne spiralen da disse også er forfærdentlige. Det er virkelig svært da jeg kan læse mig frem til at spiralen men også endometriosen kan skabe de samme symptomer … mener dog ikke at endometriose skaber nedtrykthed og har som sagt altid gæt en delvis nedtrykthed og mild depression.

  Er mildest talt frustreret og ved ikke helt hvad jeg skal gøre.

  Bh Maria

  1. Hej Maria.

   Jeg kan godt forstå du er frustreret, det er også svært at hitte rede. Øv det skal være sån..

   Med så få oplysninger jeg har fra dig, kan jeg ikke anbefale hvorvidt du skal beholde din spiral eller om du skal tage den ud. Ja den har mange bivirkninger, men som du nævner syntes du også at opleve at den hjælper på dine smerter.

   Jeg har selv tidligere lidt at forfærdelige smerter ved menstruation, som nu er væk efter at jeg har gennemgået et intensivt forløb med renselse af krop og sind. Og jeg ved også at andre kvinder har haft held med at slippe ud af deres endometriose ved at gøre tilsvarende.

   Har du selv lyst til at se hvad du kan gøre for at slippe for de invaliderende symptomer du har, kan jeg på det kraftigste anbefale et forløb hos Caroline Fibæk. Hun starter op igen d 2. februar. Og hvis du tilmelder dig inden 15 dec. kan du få rabat. Se meget mere om forløbet her: http://www.hormonkuren.dk/?mc_cid=d922ceb4d6&mc_eid=173a753a81

   Jeg håber du finder en løsning som gør dig godt..
   Glædelig december..
   Kh Jasminikka, WorldCare

 7. som mor,sygeplejerske og underviser i farmakologi er jeg dybt rystet over, at der primært er indberettet fysiske bivirkninger af en hormon spiral (Mirena) til lægemiddelstyrelsen. Medicinalfirmaet dækker sig ind ved at oplyse om psykiske bivirkninger som humørsvingninger.
  Min datter har 2 dejlige, rolige og harmoniske børn på 3 år og en på 4 mdr. Hun selv er velfungerende og har ingen psykiske lidelser. 3 mdr. efter oplægning af denne spiral kommer akutte bivirkninger uden varsel.Udover fysiske bivirkninger som rysten,sved anfald, manglende appetit og søvn udvikles panikangst, indre uro mm.
  Besøg på skadestue og egen læge: “vi kender ikke til disse psykiske bivirkninger ved hormon spiralen” Forudsigeligt udstyres hun med beroligende medicin efter behov 1/2 tbl.Oxacepam, som jo er stærkt vanedannende.
  De hører på os, når vi oplyser om at vi har læst på diverse blogs om kvinders “helvede” med denne spiral.I Sundheds-systemet oplyses man om at se bivirkningerne an i 14 dage, før en evt. depression stilles som diagnose.Altså 14 dage på beroligende medicin x3 dgl.? Vi håber på bedring efter vi tog valget om at få fjernet spiralen.
  mvh bekymret mor

  1. Kære bekymrede mor – og med rette.

   Ja, det er desværre meget rystende, som du selv nævner, at medicinalvirksomhederne nedtoner de bivirkninger der er med mange af deres produkter, fordi de gerne vil sælge mere. Og jeg ville ønske at Lægemiddelstyrelsen var mere på forbrugernes side fremfor medicinalindustrien.

   Jeres historie gør mig ked af det på jeres vegne, og desværre er det ikke den eneste gang jeg har hørt tilsvarende.

   Jeg håber din datter kommer sig hurtigt og at flere og flere vil få øjnene op for de konsekvenser det har, at indtage kunstige hormoner.

   God bedring med hende.
   Kh Jasminikka, WorldCare

 8. Kære Jasminikka.

  Jeg har i morgen en tid på sygehuset vedr. min hormonspiral.
  Jeg er pt i en rigtig svær depression. For lidt over 2 år siden fik jeg opsat denne spiral. Siden er det gradvist gået nedad. Før denne fik jeg mini-piller. Jeg har taget rigtig meget på ( ca. 20 kg, som er mest centreret rundt om maven).
  Jeg har fået utrolig uren hud, hvilket jeg aldrig har haft. Oplever også disse voldsomme svedanfald om natten.
  Jeg håber virkelig, at de vil tage den ud, for følelsen af, at miste sig selv på denne måde, er det ikke værd op mod smerterne.
  Oplever stadig en grad af disse ubehagelige smerter og kramper, selvom jeg ikke har menstruation mere. Jeg kan ikke huske noget, jeg kan ikke koncentrerer mig og går i en konstant følelse af opgivenhed.
  Der er nogle der skriver herinde, at de hurtigt oplevede en forbedring i humøret. Kender du andre, eller ved du noget om, hvor hurtigt man kan opleve en forandring i humøret, hvis det er spiralen der har forårsaget dette?

  De bedste hilsner

  Cecilie

  1. Kære Cecilie.

   Tillykke med din beslutning om at forbedre dit velvære og helbred.

   Jeg har snakket med mange med lignende historier som din, som har oplevet det som meget positivt på både krop og i sind at tage sin spiral ud. Udfra min egen lille statistik, så mærkes det typisk rimelig hurtigt, men der kan selvfølgelig være undtagelser hvor kroppen lige skal finde sig selv igen og der går lidt længere tid. Rent medicinsk kan der gå op til 2 år før hormonspiralens påvirkning ikke længere kan måles i kroppen, men hvad de mere konkrete forbedringer angår, så mærkes de langt hurtigere.

   Om alle dine symptomer skyldes din hormonspiral, har jeg selvfølgelig ikke belæg for at udtale mig om, med så lidt kendskab til dig. Men jeg håber at dette spiral-fjernings tiltag kan hjælpe dig godt på vej mod en større balance og sundhed.

   Alle de bedste ønsker for dig,
   Jasminikka, WorldCare

 9. Hej Jasminikka
  Jeg synes dette emne er utroligt spændende, især det med miljøet og de sterile fisk.
  Ved du hvor jeg kan finde flere oplysninger om dette?
  Med venlig hilsen Jasmin

  1. Hej Jasmin.

   Jeg havde tidligere link under artiklen her direkte til den undersøgelse de danske forskere lavede. Men tilsyneladende er undersøgelsen fjernet, for linket “døde”. Jeg ved ikke hvorfor det er blevet fjernet.

   Jeg har nu indsat 2 links, med rapporter fra hhv. Miljøstyrelsen og Miljø- og Planlægningsudvalget (se de 2 nederste links). Begge rapporter refererer til kønsforstyrrelserne og sterilitet hos fiskene i åer og vandløb, foruden andre hormonforstyrrende påvirkninger i vandet. Og skriver efterfølgende om, hvilke indsatser man kunne overveje at iværksætte, for netop at rense vandet.

   Jeg håber du kan bruge disse rapporter.

   Mvh Jasminikka

 10. Hej Jaminikka 🙂

  En opfølgning på mit indlæg 16/2-17 vedr. fjernelsen af min hormonspiral 🙂
  Efter 14 dage forsvandt den mørke sky over mit hovedet 🙂 Folk omkring kunne se en klar forbedring og så igen lyser i mine øjne 🙂 Min krop er ved at komme sig efter så lang en periode med depression og alle de andre bivirkninger. Men jeg fandt hurtigt glæden, håbet og drømmene efter fjernelse af spiralen 🙂
  Jeg vil ALDRIG anbefale nogen at få en hormonspiral eller hormoner i det hele taget 🙂

  Mange glade og kærlige hilsner

  Cecilie 🙂

  1. Kære Cecilie.

   Hvor er det dejligt at læse! Og 1000 tak for at du deler.

   Du er ikke den eneste der skriver eller fortæller hvad du lige har skrevet. Jeg har hørt meget tilsvarende fra mange andre. Nu er det bare skønt at andre også kan læse om dine erfaringer.

   Forsæt den gode stil… 🙂

   De bedste hilsner,
   Jasminikka

 11. Hej Jaminikka

  For et halvt år siden fik jeg opsat en hormon spiral, som skulle udskille meget lidt hormon. Jeg fik den opsat i god tro fordi den skulle mindste min menstruationssmerter og min usikkerhed for gravilitet, som jeg altid har haft. Dog har jeg de sidste måneder haft ondt i hele min krop konstant. Jeg får mange diffuse smerter i alle mine led i kroppen, det er primært indre uro i mine ben og arme. Det kan gå helt ud i mine finger og tæer. Jeg kan også have smerter i min ryg, som bevæger sig hen til min lænd. Jeg oplever nærmest dagligt kvalme og hovedpine og generelt utilpashed i kroppen. Jeg synes min appetit har været nedsat på det sidste, hvor jeg normalt har en god appetit. Normalt er jeg en meget glad og positiv person der har meget energi og er klar til at starte dagen ud med en god træning, men nu oplever jeg nedtrykthed og bare at være trist og ked af det hele tiden uden rigtig at vide hvorfor. Hver morgen slår min krop helt fra, jeg kan nærmest ikke komme op af sengen og få en dag til at hænge sammen. Jeg spiser vegansk men jeg er meget opmærksom på mine vitaminer og proteiner, da jeg ved det er meget vigtigt. Dog fik jeg i april målt alle mine vitaminer og alle prøver var normale men det viste sig jeg var i stor d vitamin mangel, men nu har jeg taget kosttilskud i flere måneder og været på ferie i syden, så mit d-vitamin burde snart være normalt igen. Jeg har været ved lægen så sent som i denne uge og fik taget yderligere blodprøver, dem venter jeg så svar på. Efter jeg har læst hele tråden slog det mig, kan det mon være min spiral der laver alle de her ting i min krop?

  Jeg ser meget frem til at høre fra dig.

  1. Kære Line.

   Sikke du har døjet, øv altså.

   Læser du de andre kommentarer i denne tråd, vil du kunne se at det ikke er unormalt med det symptombillede du beskriver, når man har en hormonspiral. Selv med lavhormon dosis, som der er i nogen af de nye hormonspiraler, så ses de samme symptomer. Desværre.

   Om det lige netop er spiralen der laver rod i din krop og sind, kan jeg jo ikke udtale mig om med garanti, men taget symptomerne i betragtning, så syntes jeg det er meget meget sandsynligt. Hvad du så vil gøre med det, må være din egen beslutning, men vid at der jo findes hormonfrie løsninger, når vi taler om prævention.

   Og så lige en anden ting; Nu ved jeg ikke hvordan dine d-vitamin niveauer ligger nu. Men er de stadig ikke oppe og ringe, kan jeg virkelig anbefale d-vit på spray. Har du prøvet D3 Vitamin Spray (D Lux 3000) fra BetterYou? Jeg er selv helt vild med dem og det er meget nemmere end med tabletter..

   Fortæl mig gerne hvad du gør og om du får det bedre.
   De bedste hilsner,
   Jasminikka, Worldcare

 12. Hej
  Jeg er en kvinde på 24 år, som desværre for nyligt fik en blodprop i venstre øje. Blev indlagt og efter en masse undersøgelser fandt man ud af, at jeg har susac syndrom. Derfor skal jeg udsætte min krop for så lidt som muligt, har tidligere taget både mini piller eller p-piller. Dette må jeg ikke længere. Har bestilt en tid til hormonspiral, da jeg blev meget skræmt af at læse om kobberspiralen. Nu når jeg har læst lidt igen bliver jeg helt i tvivl, fordi jeg synes der står meget negativt om hormonspiralens bivirkninger og jeg bliver usikker på om der stadig er for meget hormon i, som kan skade mig? Problemet er jeg ikke har andet alternativ for beskyttelse og er i et forhold, kan ikke holde ud at skulle bruge kondom indtil man engang skal være gravid. Har i nogen forslag til mig eller erfaringer i forhold til om jeg skal beholde min tid til den hormonspiral eller burde aflyse, også med ens sygdom mv.

  1. Hej Sofie.

   Jeg er ked af at læse, at du har haft en blodprop og at du nu har fået konstateret Susac Syndrom. Nu er jeg jo ikke læge, så jeg vil bede dig om at vende det med din læge om en hormon spiral så er en god ting. Som du selv nævner, så skal du udsætte din krop for så lidt som muligt og selvom man kan få en lavdosis hormonspiral, så ville jeg hvis jeg var dig, ikke selv få en sådan indsat. Men igen, snak med din læge om det. Nu findes der jo gudskelov andre alternativer end kondom og hormoner. Har du set Caya eller fertilitets computerne? Begge er netop meget egnede til når man er i et forhold. Fordelen ved feks computerne for dig er også at så kan du/I overvåge din hormonbalance og se mere om din tilstand. Har du lyst til at tage en snak om hvilken af de 2 præventionsformer der passer dig bedst, så er du velkommen til at ringe til mig på 51 90 33 15.

   Med venlig hilsen
   Jasminikka, WorldCare

 13. Jeg har lige fået fjernet hormonspiral igår efter 7 måneder men manglende lyst til liver, smerter , dvimmelshed, og 6 kg vægtøgning ville aldrig anbefale den
  Har altid holdt mig fra p piller osv da jeg ikke tåler hormoner særligt godt men fik oplyst spiralen kun virker lokalt og det er jo slet ikke sandt

  Utroligt man giver mig sådan en efter man vidste jeg allerede var hårdt ramt af stress og derfor havde blødningsforstyrrelser hvilket jeg ellers ikke ellers har haft problemer med og derfor var til undersøgelse for kræft men kom hjem med sådan en mareridt tingest 😱

Comments are closed.