Hvorfor du skal vælge en Lady-Comp fremfor en fertilites app, som f.eks Natural Cycles.

Det er nemt at downloade en cyklus app’s og nogen fristes til at bruge en sådan som prævention. 

 

Lad mig fortælle dig lidt om Natural Cycles (NC), som kan benyttes med et termometer.

Ideen til NC har kun et par år på bagen og kommer fra en svensk kvinde. Hun har fået en pengetank fra Schweiz bag sig og de kører en meget aggressiv markedsføring internationalt. De svenske sundheds myndigheder har forsøgt lige siden start, at få dem til at trække falske påstande tilbage, men uden held. Ikke mindst fordi der også satses så meget internationalt, hvor de svenske myndigheder ingen indflydelse har. Selv i Danmark er jeg stødt på artikler om NC i aviser, der er fulde af fejl og direkte forkerte. 

NC er kun certificeret af et såkaldt “Notified body”. TÜV hedder de, de har testet app’en teknisk og kvalitetsmæssigt. Natural cycles er IKKE certificeret/godkendt hvad pålideligheden og sikkerheden angår (Pearl-Index som det hedder). Men ikke desto mindre er det det som NC slår sig på. Da det jo er de færreste der ved, at certificeret Pearl-Index og certificering af Notified Body IKKE er det samme.

For som nævnt, når vi taler om pålidelighed og sikkerhed af en præventionsform, er det det der i fagsprog hedder Pearl-Index.

Pearl-Index udregnes ved at 100 kvinder benytter en angiven præventionsform i 1 år. Når året er omme, finder man så ud af hvor mange af disse der blev gravide. Hvis det er 1 så har det en Pearl-Index på 1, omregnet 99% sikker.

Hvis du går ind på NC’s webside og finder det med småt, vil du kunne se at NC har en Pearl-Index på 7. Det svarer omregnet til en sikkerhed på 93% og ikke over 99% som de ellers påstår i deres markedsføring. For at få certificeret Pearl-Index kræver det også at testen foretages uafhængig af producenten og at testen/undersøgelsen som nævnt løber over 1 år. Disse internationale krav har NC ikke levet op til. Dels har de selv foretaget testen, dels har de kun testet i 0,52 år. Det er klart at tester man et produkt i lidt over et halvt år, vil der komme færre gravide ud af det end hvis man tester i et helt år. Dvs. at deres Pearl-Index ikke er retvisende og formentlig ville være meget højere hvis man foretog testen ud fra den anerkendte standard. Kort fortalt, sikkerheden af NC er i virkeligheden mindre end 93% og ikke noget jeg på nogen måde vil anbefale som prævention.  

Når man anvender NC skal man foretage temperaturmåling hver dag med sit eget eller et dertil hørende termometer. NC’s termometer svarer i kvalitet til et typisk digitalt termometer der kan købes på apoteket. Disse har en ret stor fejlmargin på målingerne, på op til 0,5 grad plus minus. Nogle udsving som gør at usikkerheden forøges yderligt. De er simpelthen ikke præcise nok. Læs mere derom i afsnittet om Lady-Comp.

Efter endt måling skal man hver dag åbne sin app på sin smartphone (hvis man har en sådan), og indskrive målingen. Igen en usikkerhedsfaktor, for hvad nu hvis man ikke lige får det skrevet ind en dag (termometeret kan kun gemme målingen 1 dag) eller hvad nu hvis man skriver forkert?

App’en i NC er bygget således op at det i sig selv er et mål at have så mange grønne dage som muligt. Der gives forskellige små “opmuntrende” citater som handler om præstation feks. Men hvad betyder det for sikkerheden? Er målet ikke at have den højst mulige sikkerhed og kunne stole på de grønne dage som dage man ikke kan blive gravid på?

Og hvad hvis du er i f.eks. sommerhuset og der ikke er Wi-Fi eller mobildata dækning? I sådanne tilfælde kan du ikke anvende app’en.  

Slår jeg blikket lidt ud så gør NC ikke noget som andre gratis eller billigere cyklus app’s ikke også gør. Det er da sjovt nok at kunne følge med i sin cyklus, men at bruge NC eller andre cyklus app’s som prævention er højst usikkert og på ingen måde anbefalelsesværdigt.

Skal jeg komme lidt ind på hvorfor Lady-Comp modellerne skiller sig ud så er det følgende:

 

Der er foretaget ikke bare én, men mange test af Pearl-Index som selvfølgelig følger de internationale standarder. Pearl-Index ender på 0,3 – 0,5, dvs. omregnet en sikkerhed på mellem 99,3 og 99,5% anvendt som prævention. Pearl-Index’et er certificeret og altså bevist/dokumenteret.

Termometeret der sidder derpå, er udviklet af NASA til brug i rummet. De har en meget høj præcision og en fejlmargin helt ned i det næsten ikke eksisterende. Præcisionen er vigtigt da de mønstre vores målinger laver gengiver et konkret billede af vores delikate hormonbalance (eller mangel på samme). Mønstrene er med til at bestemme om det ender ud som en grøn eller en rød dag.

Når man har foretaget sin måling, skal man bare kigge på Lady-Comp og få besked med det samme om hvor man er i sin fertilitet. Der er ingen risiko for fejlindtastninger eller forglemmelser og man er heller ikke afhængig af en smartphone og/eller Wi-Fi.  Og hvordan er det nu med mobilstråler ved sengekanten/hovedet hele natten? Med en Lady-Comp udsætter du dig ikke for disse risici og forbedrer din nattesøvn.  

En Lady-Comp kan du have i alle dine fertile år. Det koster dig bare at genoplade de genanvendelige batterier der følger med eller købe dig et sæt nye AAA batterier ca. hver halve år. Der er ingen månedlige omkostninger. Har du af en eller anden grund ikke længere brug for din Lady-Comp, kan du slette din personlige data og sælge den videre. 

Til sidst vil jeg sige, at erhverver du dig en Lady-Comp, følger der et ekspert team med af folk, der kan hjælpe dig med cyklus-analyse samt vejlede og rådgive dig om balancer eller ubalancer i dine hormoner. Benytter du en app følger denne hjælp ikke med.  

Opsummeret så er der, når vi taler om sikkerhed og pålidelig prævention, mange mange gode grunde til IKKE at anvende en app.

Med en Lady-Comp får du udover 30 års høj dokumenteret sikkerhed og løbende udvikling også personlig hjælp i så fald det måtte behøves.

Læs  evt. mere om sammenligning af app’s og Lady-Comp her: https://worldcare.dk/cyklus-apps-og-lady-comp/

Sammenligning af cyklus app's og Lady-Comp

 

 

Skriv kommentar

*