Sammenligning af cyklus app’s og Lady-Comp/Pearly

  • Har du set en cyklus app til din smartphone/IPhone (hvad enten den er med temperaturmåling eller ej) og følt dig fristet af at bruge en sådan, når det kommer til prævention?

  • Har du været fristet af at spare penge ved at bruge en sådan app, fremfor at spendere penge på en Lady-Comp?

  • Kan man sammenligne en Lady-Comp og dens sikkerhed og metode med app’s m.m.? 

Sikker hormonfri prævention med Lady-Comp og Caya

FAM (Fertility Awareness Method)

Først vil jeg introducere begrebet FAM (Fertility Awareness Method). Det er kort fortalt, en metode hvor du bliver bevist om din egen cyklus. Dels ved at holde øje med cyklussen længde, hvornår du har din ægløsning og hvornår du får din menstruation. Det er også en metode der vinder mere og mere frem. Og det forstår jeg godt, for man opnår en større nærhed og føling med sin egen krop. Dog har metoden sine begrænsninger, som jeg uddyber mere herunder.  

Tidligere brugte kvinder der ønskede kendskab til deres cyklus oftest et termometer og noterede sig ændringerne i et skema sammen med måske notater om deres udflod. Det er der nu kommet app’s og produkter, der kan hjælpe med at holde styr på. Enten ved at man selv måler med eget termometer, og indskriver det i app’en,  hvor der er et medfølgende termometer der “samarbejder” med app’en eller hvor man har en lille computer med en indbygget måler. 

Ingen af disse app’s og produkter, der oftest bygger på FAM, kan garantere nogen form for sikkerhed når vi taler om prævention. Hvis de alligevel siger der er den og den procent sikkerhed, så er det ikke noget de kan bevise. Der er heller ikke nogen af dem, der har opnået certificering som medicinsk udstyr.

Men hvad betyder det der certificering som medicinsk udstyr?

Når et produkt opnår certificering som medicinsk udstyr, så har det været igennem årelange tests og studier. Studier der ved prævention angiver sikkerheden, det såkaldte Pearl Index, laves og finansieres helt uafhængig af producenten. Studierne skal afklare sikkerheden, kvaliteten og pålideligheden ved produktet. Når alle krav om test er på plads (der kan snildt gå op til 10 år) så afleveres alle papirerne hos en Notified Body, som det kaldes. Denne myndighed ser alt igennem og laver en samlet vurdering om der rent faktisk kan opnås en certificering.  Lever produktet op til kravene og bl.a. er så sikker som man gerne vil angive, opnås certificeringen for et vist antal år. Efter disse år, skal man igen igennem processen, for at få forlænget certificeringen. 

Når en producent fortæller at et produkt har en bestemt sikkerhed (i tilfældet med Lady-Comp/Pearly er det 99,3% sikkert), så må det kun gøres hvis det kan bevises. Snyder man og f.eks. senere påstår at produktet har en højere sikkerhed end det er bevist, så fratages certificeringen (og tilladelsen til at sælge produktet) i et snuptag. 

Det er kun Lady-Comp og Perrly der har opnået certificeringen som medicinsk udstyr. Det vil sige, at det er de eneste metoder, der rent faktisk beviseligt har denne høje sikkerhed – eller en sikkerhed overhovedet.  

Jeg kan derfor aldrig anbefale metoderne i app’sene og de forskellige produkter, der dukker op. Det er ikke og bliver aldrig pålidelige sikre metoder udi prævention. Der er simpelthen for mange faktoraer der spiller ind, som en menneskehjerne eller en nogen gange hurtig sammensat app kan rumme og erkende.

Og hvad er det der gør at Lady-Comp har opnået certificeringen?
Hvad er det der skiller sig ud, så vi kan regne med Lady-Comp, men ikke de andre produkter/metoder?

 

Det skyldes at:

– Der er forskel på termometre

Når det kommer til selve målingerne/temperaturmålingerne, så er der stor forskel på hvilket termometer man benytter. De fleste tilgængelige, hvad enten det er et såkaldt kvalitets termometer fra apoteket eller et billigt et har en fejlmargen i målingerne. Jeg har set et par enkelte med en noteret fejlmargen på +/- 0,5 grad.  De sensorer til brug ved temperaturmålingerne, der sidder på en Lady-Comp/Pearly er udviklet af NASA til brug i rummet. De måler med en præcision og nøjagtighed helt ned til de aller mindste detaljer. Din temperatur helt ned til 1/100 del af en grad registreres. Pålideligheden og holdbarheden er helt i top. Med detaljer og nuancer, som man slet ikke kan opnå med et almindeligt termometer.

– Lady-Comp/Pearly har det store intelligente overblik

Samtidig er Lady-Comp/Pearly programmet intelligent nok til at udelukke anormale målinger. Det holder øje med The Big Picture, har det fulde overblik over alle dine målinger på én gang og opstår der en måling med en afvigende temperatur (som f.eks. at du har feber eller at du har fået alt for lidt søvn eller været ude og buldre) ja så udelukker Lady-Comp/Pearly denne måling fra dit statistik. Så laver den ikke rod i dine statistikker.  

Dine temperatur målinger danner mønstre, man meget nemt kan se med f.eks. det man kalder høj- hhv. lav- fasen. Ligeledes dannes der mere raffinerede mønstre, når der er hormonelle udsving, som f.eks at dit progesteron niveau er for lavt i forhold til østrogen. Disse mønstre ser Lady-Comp/Pearly også og man kalder den derfor en monitor over din hormonbalance. På et niveau som slet ikke er indbefattet i det vi normalt kalder temperaturmetoden. 

– En smart blanding af flere teknologier og metoder

Det er bevist at temperatur metoden i sig selv og FAM ikke har en høj sikkerhed udi forebyggelse af graviditet. Gudskelov så bygger teknologien bag Lady-Comp/Pearly på flere metoder,der er blandet sammen. Det er derfor at den høje sikkerhed opnås.

Dels så er softwaren i computeren proppet med alt hvad der findes af naturvidenskabelige studier udi fertilitet og cyklus, f.eks. de karekteristika som nævnes med de grafiske mønstre temperaturen danner. Dernæst så er den programmeret med mere end 1 million cyklusser af forskellig art, for at have et statistisk grundlag, det være sig både såkaldte normale balancerede cyklusser og uregelmæssige ekstreme cyklusser. Og til sidst så bygger den på kvindens individuelle cyklus og data, hvoraf den på intelligent vis lærer kvinden at kende og finder normaliteten/balancen i lige netop hende. 

Lady-Comp/Pearly kombinerer alt dette og fortæller med 99,3% sikkerhed om du kan blive gravid eller ej de næste 24 timer. 

Hvad vælger du?

Til slut vil jeg sige, at ja, det kan være sjovt med en app og de kan hjælpe dig med et bedre kendskab til din krop og dens cyklus. Og det er jo også en billig løsning i mange tilfælde. Men spørgsmålet er, om det ikke kan blive for billigt og letkøbt, når vi snakker om det at være frivillig eller ufrivillig gravid.  

Se mere om Lady-Comp her

Se mere om Lady-Comp baby her

Se mere om Pearly her

Trackbacks

  1. […] Læs  evt. mere om sammenligning af app’s og Lady-Comp her: https://worldcare.dk/cyklus-apps-og-lady-comp/ […]

Skriv kommentar

*